Nachtlenzen: een alternatief voor zachte contactlenzen en bril

Ben je bijziend maar wil je liever geen bril of daglenzen dragen? En vind je laseren een stap te ver? Dan zijn nachtlenzen een prima alternatief! Maar wie nachtlenzen wil dragen, moet aan een aantal fysieke voorwaarden voldoen.

Hoe het werkt

Het principe van de nachtlens is eenvoudig: door ze ’s nachts te dragen, kun je overdag zonder contactlenzen of bril toch alles goed zien. De werking van de nachtlens zorgt ervoor dat je ogen tijdens je slaap op een veilige manier worden gecorrigeerd. Hoe dat kan? De harde lens drukt ’s nachts het hoornvlies van je oog in de juiste vorm. Hierdoor wordt de bolling van het oog vervormd, waardoor het brandpunt centraal op het netvlies komt. Dat zorgt ervoor dat je ’s ochtends bij het wakker worden meteen goed en scherp kunt zien.

Fysieke voorwaarden

Nachtlenzen zijn ideaal voor wie vaak last heeft van droge, geïrriteerde en vermoeide ogen. Ook wie in een stoffige omgeving werkt of actief sport heeft hierdoor geen last meer van vuiltjes achter de lens.

Wie nachtlenzen overweegt, moet wel aan een aantal fysieke voorwaarden voldoen.

- Je myopie (bijziendheid) zit tussen -0,75 en -4,5. Bij een sterkere bijziendheid heb je wel een verbetering, maar toch geen volledig normaal zicht. Heb je een plus-sterkte? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor nachtlenzen. Deze lenzen vlakken het hoornvlies namelijk af, en bij een plus-sterkte heb je net een uitstulping nodig. In dat geval is het laseren van je ogen of het plaatsen van een lensimplant een interessant alternatief.

- In geval van astigmatisme kan er tot -1,50 gecorrigeerd worden.

- Aangezien de nachtlens drijft op een laagje traanvocht net voor het hoornvlies, moet je van nature over voldoende traanvocht beschikken.

- Wie een ooginfectie, een oogziekte of een afwijking aan het hoorn- of bindvlies heeft, en wie een allergische reactie ervaart op contactlensvloeistof, komt niet in aanmerking voor het dragen van nachtlenzen.

Nachtlenzen? Goed gezien!

Nachtlenzen zijn dus voor de meeste mensen een goed en veilig alternatief voor contactlenzen of een bril. Ben je contacttlenzen gewend? Dan kunnen nachtlenzen in het begin wat onwennig zijn. De harde lens is minder flexibel dan de zachte lens en het inbrengen en uithalen van de lens vergt wat extra fingerspitzengefühl.

Gythe Grosemans, zaakvoerster van Brilboutique: "Om je nachtlenzen zo optimaal mogelijk te gebruiken, draag je ze best elke nacht. Hierdoor heb je elke ochtend gegarandeerd het beste en scherpste zicht. Merk je na verloop van tijd dat nachtlenzen toch niet jouw ding zijn? Geen probleem: je kunt altijd terug overschakelen naar zachte lenzen. Na een paar dagen krijgen je ogen dan hun oorspronkelijke vorm terug.”

Onze expertise, onze service

Brilboutique informeert en begeleidt jou graag bij de overgang naar nachtlenzen. Na een uitgebreid onderzoek bestellen we - indien je aan de fysieke voorwaarden voldoet - de nachtlens die het best bij jou past. Om zeker te zijn dat alles naar wens verloopt, plannen we 3 controles in de eerste 10 dagen na de opstart. Daarna volgt driemaandelijks een extra check-up.

Heb je nog vragen of wil je graag weten of je in aanmerking komt voor nachtlenzen? Kom gerust langs in onze coronaproof optiekwinkel in Kermt voor een vrijblijvend onderzoek. Ons gepassioneerde team heet je van harte welkom!

Gerelateerde artikels:

Scroll to top