Een slechte bril: wat zijn de gevolgen?

Je ziet het niet altijd maar je merkt het wel: het dragen van een slechte bril brengt heel wat negatieve gevolgen met zich mee. Hoe onderscheid je een goede van een slechte bril? En wanneer wordt het tijd voor een bezoekje aan de optiek?

Veel meer dan een fashion item

Een goede bril is meer dan alleen maar een mooi en passend montuur. Verkeerd aangemeten brilglazen en een foutieve afstelling van het montuur leveren vaak heel vervelende klachten op. Heb je geen optimaal zicht, voelt jouw bril niet comfortabel of heb je vaak hoofdpijn met de bril op? Hoog tijd om te switchen naar een perfecte bril op maat!

De meest voorkomende klachten

Deze klachten komen het meest frequent voor bij het dragen van een onaangepaste bril:

✓ Hoofdpijn

Bij overcorrectie (een te hoge sterkte) of ondercorrectie (een te lage sterkte) van de brilglazen moeten je ogen zich voortdurend inspannen en focussen om het beeld alsnog scherp te stellen. Ook wanneer het middelpunt van de brilglazen niet recht voor de pupil staat, kun je een prismatisch effect ervaren. Dan lijkt het alsof je een beeldverplaatsing waarneemt. En om die beelden alsnog op elkaar te houden, moeten je ogen heel wat moeite doen … met hoofdpijn als gevolg.

✓ Wazig zicht

Goede brilglazen ondersteunen je ogen en zorgen voor een optimaal zicht. Met slechte of slecht afgewerkte brilglazen blijft het zicht vaak nog wazig en onscherp.

✓ Vermoeide ogen

Door de voortdurende extra inspanning van je ogen om alles scherp te zien, zet je veel druk op je ogen. Je ogen moeten harder werken om optimaal te focussen en worden daardoor sneller vermoeid.

✓ Nekpijn

Wie met een slechte bril toch goed wil zien, steekt soms bijna letterlijk z’n nek uit om het zicht zo optimaal mogelijk te maken. Een logische reflex, die echter zorgt voor een oncomfortabele houding, met nekpijn en opgespannen spieren als gevolg.

✓ Pijn aan neus en oor

Niet alleen verkeerd aangemeten brilglazen kunnen voor lichamelijke klachten zorgen, ook een foutieve afstelling van het montuur zorgt voor veel verlies van comfort. Wanneer de neuskussens van je bril te veel op je neusvleugels duwen, krijg je rode afdrukken en soms zelfs wondjes op je neus. Slecht gebogen brillenpoten zorgen dan weer voor irritatie achter het oor.

Expertise

Een goede bril stel je niet in 1-2-3 samen. Het correct afmeten, samenstellen en afwerken is precisiewerk. Dat vertrouw je best toe aan een professional met kennis van zaken. Wij hebben de nodige expertise en ervaring in huis en helpen je hierbij graag verder!

Heb je vragen over je bril of wil je weten of jij een goede bril draagt? Maak een afspraak en kom langs in onze coronavrije winkels. We heten je van harte welkom voor een vrijblijvend onderzoek.

Gerelateerde artikels:

Scroll to top